ZERO Fire Systems - Prevention & Repression
Dutch innovators of sustainable fire systems

'Veiligheid brandweer in gevaar'_en

26-10-10
NU.nl/John v.d. Tol

ARNHEM - De vakbonden die brandweermannen vertegenwoordigen, vinden dat brancheorganisatie NVBR de veiligheid van de Nederlandse brandweer en dus ook van de burgers in gevaar brengt. 

VIDEO
 
De brancheorganisatie neemt volgens de bonden al jarenlang klachten over het communicatiesysteem C2000 niet serieus en luistert niet naar de problemen van de achterban.

Daarom willen de bonden een nieuwe brancheorganisatie oprichten. Zij schrijven dit dinsdag in een brief (PDF) aan het Veiligheidsberaad, het overkoepelende orgaan van de voorzitters van alle veiligheidsregio's, en minister Ivo Opstelten van Veiligheid.

Een zegsman van Abvakabo FNV heeft dinsdag een bericht daarover van de NOS bevestigd.

Aanleiding

De directe aanleiding is het voorstel van de NVBR om minder brandweerlieden te laten meerijden op tankspuitwagens. De NVBR wil dit aantal verlagen van zes naar vier, maar volgens de brandweerlieden zelf is dat onverantwoord. Ook willen de brandweerlieden dat hun brancheorganisatie harder verzet biedt tegen alle bezuinigingen in de sector.

''De NVBR vertegenwoordigt alleen de top van de brandweerwereld'', stelt de woordvoerder. ''Niet de mensen op de werkvloer. Die voelen zich onbegrepen en ongehoord.''

De vakbonden willen in overleg met minister Opstelten over het oprichten van een nieuwe brancheorganisatie. ''Als niet alle betrokkenen ons initiatief steunen, leidt het alleen maar tot verspilling van energie en onrust in de sector'', meent de Abvakabo FNV.

Nederland telt zo'n 27.000 brandweerlieden. De NVBR beraadt zich nog op een reactie op de brief.

Bron: ANP